Farmasientje en het goedkope pillentekort

In een land, hier niet ver vandaan, leefde Farmasientje. De eens zo olijke jongedame tuurde mistroostig in haar spiegel.

“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waar vind ik nog goedkope pillen in dit land?”

En de spiegel antwoordde: “Bij de Securitijn, daar moet je zijn. Deze kiest de pillen en beslist over wat wij zouden moeten willen.” Op een hoge marmeren rots trof Farmasientje de Securitijn druk bezig met het tellen van centen. “Securitijn, kan jij mij vertellen waar er nog goedkope pillen zijn?” “Meisje, meisje”, antwoordde de Securitijn, “maak je niet zo druk. Wij bezuinigen ons een ongeluk. Als een pil er niet is, dan is dat voor ons geen financieel gemis. Als de pillen er niet zijn, incasseren wij een dikke boete, dus dat vinden wij dan ook weer fijn. En kom je op onze website er niet uit, zoek het dan maar lekker zelf uit!”

Teleurgesteld keerde Farmasientje terug naar haar spiegel. “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waar zijn toch die goedkope pillen in dit land?” De spiegel antwoordde: “Dat van die Securitijn vind ik wel heel naar. Vraag het dan de Bovenheid maar.

De regeloom van de Bovenheid keek minzaam naar Farmasientje en schudde meewarig het grijze hoofd. “Meisje, meisje, de zorg is tegenwoordig zo heel knap. Immunotherapie voor 95-jarigen en vergulde pillen in de sluis. We zijn echt van alle gereguleerde markten thuis. Maar je hebt gelijk, het wordt tijd dat het wat beter wordt, met dat aanhoudende goedkope pillentekort. Als die er niet zijn, is dat niet zo flex. Maar heus goedkope pillen, dat is echt heel complex! Als we er iets op vinden, beloof ik onvervoort, dat jij de eerste bent die van ons hoort.”

Moedeloos stond Farmasientje weer voor haar spiegel. “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waar zijn toch die goedkope pillen in dit land?” De spiegel antwoordde: “Ik voel mij nu ook diep bezwaard. Misschien is een bezoek aan Pluripharm nog de moeite waard.” Pluripharm ontving het meisje met open armen. “Farmasientje, Farmasientje, goedkope pillen zijn tegenwoordig geen sinecure. De politiek besteedt liever geld aan hele dure. Wij leveren die goedkope pillen daardoor met verlies. Je hebt gelijk, da’s niet echt houdbaar en niet heel kies.

Wij beloven geen sprookjes, staan met de benen in de klei. En voelen de pillenmisère iedere dag net als jij. Leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker. Zo zijn we wereldkampioen in central fill en ben je bij het bestellen zeker van de pillen die je wil. Voor ons telt iedere klant als transparantste groothandel van het land.”

Farmasientje’s gezicht lichtte op bij deze klare taal. Dat is pas een goed verhaal. Niet over elkaars rug, maar zij aan zij, keren wij in de zorg dit slechte tij. En zo stapte Farmasientje onder een roze avondzon blijmoedig huiswaarts.

Samen met Pluripharm leverde zij nog lang en gelukkig!

Uit “Sprookjes van Tinkel”