Kiloknaller

Nederland is de afgelopen jaren steeds rijker geworden en de hang naar goedkoper is steeds groter. Maar hieraan kleeft een prijskaartje.
De rapporten over de toestand van de aarde zijn verontrustend en we zadelen toekomstige generaties op met de rekening van nu. Ook als het gaat om geneesmiddelen. En dan heb ik het niet alleen over het verpakken in gerecycled zuurvrij papier of het verbod op plastic rietjes.

We gooien in ons land heel veel in de kliko. Jaarlijks meer dan 100.000 kilo aan medicijnen. Een getal waarvan ik schrik. Het lijkt misschien schril af te steken 850 miljoen kilo voedsel die we wegkieperen. Maar we hebben het wel over chemisch afval en het is een symptoom van dezelfde ziekte: verspilzucht. In mijn jeugd werd mij onder verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog voorgehouden dat het een doodzonde was om voedsel weg te gooien. Het bord en de pan ging leeg. Kleding werd opgelapt en uiteraard heb ook ik het op een oude fiets geleerd. Nu wil ik niet pleiten voor tweedehands geneesmiddelen, maar voorkomen is beter dan opruimen. Ook bij geneesmiddelen moeten we de menselijke maat niet uit het oog verliezen door de verlengde aflevertermijn tot kiloknaller van het businessmodel te maken. Ook al gaan pillen weg voor een bodemprijs van anderhalf tot twee euro per maand, de verspilling hiervan kost ons een veelvoud.

En een duurzame aarde is onbetaalbaar.
Léon TinkeDe overname is afhankelijk van overleg met de relevante vakbonden en de verwachte goedkeuring van de Nederlandse en Duitse mededingingsautoriteiten.