Pluripharm Groep trekt Abacus Medicine aan als investeerder

De Deense geneesmiddelenleverancier Abacus Medicine investeert in Pluripharm Groep en versterkt daarmee de financiële basis van de Nederlandse farmaceutische groothandel. De strategische alliantie bevordert een efficiënte genees- en hulpmiddelenvoorziening aan zelfstandige apotheken en ziekenhuizen in Nederland. 

Pluripharm is één van de vier groothandels in Nederland met een compleet geneesmiddelenassortiment.

Tjeerd van den Berg, algemeen directeur a.i. van Pluripharm Groep: “Met de nieuwe strategische alliantie positioneert Pluripharm zich als een innovatief, toekomstbestendig bedrijf dat zelfstandige apotheken en ziekenhuizen ondersteunt in hun farmaceutische patiëntenzorg met slimme toepassing van geneesmiddelendata.”

Flemming Wagner, CEO  en oprichter van Abacus Medicine:  “Abacus Medicine en Pluripharm werken sinds 2015 samen als partners. Met deze overeenkomst intensiveren wij onze samenwerking. De komende tijd zullen we belangrijkse synergievoordelen voor onze klanten verder uitwerken. Pluripharm opereert vanuit een solide basis, waaronder een breed klantennetwerk van zelfstandige openbare apotheken, poliklinische apotheken en ziekenhuizen en een sterk geautomatiseerd, ultramodern orderverzamel- en distributiecentrum.”

De alliantie met Abacus Medicine legt een stevig fundament voor de verdere ontwikkeling van de dienstverlening van Pluripharm. Tegelijkertijd past de participatie binnen de Europese en mondiale strategie van Abacus Medicine om haar rol binnen de geneesmiddelenvoorziening te verbreden.

Na een periode van flinke groei beleefde Pluripharm in 2018 een moeilijk jaar. De implementatie van een nieuw ERP-systeem leidde tot leveringsproblemen, waardoor Pluripharm zich onlangs genoodzaakt zag een reorganisatie door te voeren. In 2017 realiseerde Pluripharm een omzet van 480 miljoen euro.

Abacus Medicine werkt samen met groothandels, apotheken en ziekenhuizen teneinde de geneesmiddelenvoorziening te bevorderen. Abacus Medicine is de afgelopen jaren sterk gegroeid en behaalde in 2017 een omzet van 253 miljoen euro. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Kopenhagen, telt wereldwijd 560 werknemers.

Het hoofdkantoor van Pluripharm bevindt zich in Alkmaar, waar ook de Nederlandse vestiging van Abacus Medicine is gesitueerd. Abacus Medicine en Pluripharm blijven elk onder hun eigen naam en identiteit opereren.